WITAMINA SŁOŃCA
1 lutego 2018

WYCIŚNIJ ZDROWIE

Od kilku lat trwa moda na wyciskanie soków i tworzenia z nich smoothie’s, koktajli dietetycznych i innych. Właściwie, dlaczego wyciskać to, co można zjeść. Otóż jest kilka powodów – oto one:

  • Rozdrobnienie składników soku pozwala wchłonąć z nich więcej cennych związków niż w sytuacji, gdybyśmy chcieli spożyć surowce, z których je wyciśnięto;

  • W sokach można uwzględnić warzywa ciężkostrawne, takie jak np. jarmuż czy trawa wyhodowana z kiełków jęczmienia. Wydzielenie z nich soku pozwala pozbyć się nadmiaru tego rodzaju błonnika, który mógłby podrażnić jelita;

  • Soki zawierają skoncentrowane składniki odżywcze, a w jednej porcji soku można spożyć różnorodne związki z kilku rodzajów warzyw i/lub owoców;

  • Soki i koktajle wspomagają też lepsze nawodnienie organizmu i usprawniają pasaż jelitowy;

Wyciskane soki są zdrowe i pożywne. Jeśli chcesz urozmaicić ich smak – połącz ze sobą kilka owoców. Melon świetnie komponuje się z awokado i pomarańczą. Marchew i seler dobrze smakują z jabłkiem, pomarańcza z grejpfrutem, a pomidor z papryką.

Czego nie przegryzę, to zmiksuję. Jest to także metoda dla jedzenia owoców i warzyw, za którymi nie przepadamy w surowej lub gotowanej postaci. Szczególnie dla dzieci, które z reguły krzywią się na widok czegoś zielonego na talerzu. Zamiast kupować dziecku do szkoły sok ze sklepu, w którym mnóstwo cukru i barwników, można wycisnąć sok. Nie tylko wspomagamy jego rozwój w ten sposób, również dbamy o układ immunologiczny w naturalny sposób. W taki sam sposób możemy podejść do jogurtów – zamiast sklepowych wystarczy zmiksować banan z jogurtem naturalnym dodać miód. Pyszny, zdrowy i naturalny. Ważne jest, aby pamiętać, że soki powinny być spożyte tego samego dnia, gdyż owoce po przetarciu zachowują świeżość przez 5 godzin, warzywa natomiast 10.

Komentarze są wyłączone.